Πώς θα ήταν τα παραμύθια της Disney από την ανάποδη; Αν γνωρίζαμε τα κίνητρα και τους σκοπούς όλων των κακών και αν αυτοί ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές; Οι αγαπημένοι μας ήρωες δεν θα ήταν τίποτα άλλο, παρά εμπόδια στα σατανικά τους σχέδια, που θα έπρεπε να ξεπεραστούν! 

Το σενάριο αυτό ζωντανεύει, μέσα από τη σειρά παιχνιδιών Disney: Villainous, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στο τραπέζι μας τη μάχη των πιο λατρεμένων, αλλά και των πιο «μισητών» villains των ταινιών της Disney, με μοναδικό στόχο το ποιος απ’ όλους θα αποδειχθεί ως ο πιο μοχθηρός.

Το επιτραπέζιο έχει σπάσει τα ταμεία παγκοσμίως και συνεχώς κερδίζει νέο κόσμο με τη φρεσκάδα του, ακόμα και «σκληροπυρηνικούς» gamers που στην αρχή το κοιτούσαν με… στραβό μάτι. Η τελευταία κυκλοφορία της σειράς, Bigger and Badder μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το ρόστερ των κακών και όπως φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια. Μετά από ένα αρχικό κουτί και 5 επιπλέον αυτόνομες επεκτάσεις, διαθέτει υλικό για άπειρες παρτίδες και συνδυασμούς και χαρίζει «A whole new world» για το board gaming!





>> Οι κακοί βγαίνουν στο προσκήνιο <<

Για όσους δεν έχουν παρασυρθεί ακόμα από τη «γοητεία της κακής πλευράς», το Disney Villainous αποτελεί ένα παιχνίδι με κάρτες, μέτριας δυσκολίας για 2 έως 6 παίκτες (ή 2 έως 3 με μία μόνο επέκταση). Κάθε παίκτης αναλαμβάνει να «διευθύνει» τα σχέδια ενός εμβληματικού κακού, από τις αγαπημένες μας ταινίες Disney και να πετύχει το μοναδικό του σκοπό.

Και εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση ο βασικός παράγοντας του παιχνιδιού που το κάνει να ξεχωρίσει: ασυμμετρία. Κάθε villain δεν διαθέτει απλά δικό του στόχο, αλλά δικό του ταμπλό με διαφορετικές ενέργειες, τράπουλα με ξεχωριστούς μηχανισμούς και combos, αλλά και τους προσωπικούς τους εχθρούς που δεν είναι άλλοι, από τους καλούς (λέμε τώρα…) του κάθε παραμυθιού.

Στην τράπουλα του κάθε κακού θα βρείτε τους συμμάχους του (τους παρατρεχάμενούς του για την ακρίβεια), γεγονότα και αντικείμενα που θα τον βοηθήσουν να κερδίσει (ο Τζαφάρ ακόμα ψάχνει το μαγικό λυχνάρι). Οι καλοί περιλαμβάνονται σε ένα ξεχωριστό deck, το fate deck και εδώ υπάρχει μία ακόμα διαφοροποίηση του παιχνιδιού: το fate deck του κάθε παίκτη δεν ελέγχεται από τον ίδιο, αλλά από τους αντιπάλους του. Επομένως, κάθε παίκτης έχει να διαχειριστεί τη δική του τράπουλα με σκοπό να φτάσει στο στόχο του, αλλά έχει το νου του και στα εμπόδια που θα βάλει στο δρόμο των ανταγωνιστών του. Πραγματικά υπέροχος μηχανισμός που δημιούργησε «ίντριγκα» στο τραπέζι μας από την πρώτη στιγμή!

Όσον αφορά στο κομμάτι της ασυμμετρίας, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάθε στυλ παιχνιδιού, όλων των κακών, αντιπροσωπεύει πλήρως το χαρακτήρα του, όπως τον γνωρίσαμε στις ταινίες. Για παράδειγμα, ο Πρίγκιπας Ιωάννης, από το Ρομπέν των Δασών, νοιάζεται μόνο να μαζέψει χρήματα, με όλες τις κάρτες του να βοηθούν αυτό το σκοπό, ενώ τα τσιράκια του φυλακίζουν όποιον του αντισταθεί. Ο Σκαρ, από το Βασιλιά των Λιονταριών, έχει βαλθεί να εξαφανίσει όλους τους εχθρούς του, τοποθετώντας τους στο «βάθρο διαδοχής», χάρη σε ένα deck με πανίσχυρους συμμάχους, τις πεινασμένες και επικίνδυνες ύαινες.

Κάθε φορά που τελειώνουμε μία παρτίδα, το παιχνίδι μας προκαλεί το ίδιο συναίσθημα: να θέλουμε να παίξουμε τον ίδιο χαρακτήρα γιατί έχουμε καταλάβει τη στρατηγική του και θέλουμε να την εφαρμόσουμε, ενώ παράλληλα θέλουμε να ανακαλύψουμε κι άλλο χαρακτήρα, ώστε να έχουμε δει το μοχθηρό μεγαλείο όλων!




>> Παρέλαση από villains <<

Όπως προαναφέραμε το υλικό του παιχνιδιού είναι ατελείωτο και συνεχώς αυξανόμενο. Ανοίγοντας τη βασική έκδοση θα βρείτε τους εξής: Maleficent, Ursula, Captain Hook, Jafar, Queen of Hearts και Πρίγκιπα Ιωάννη. Στις αυτόνομες επεκτάσεις που ακολούθησαν η «δεξαμενή» κακών μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Αναλυτικά θα βρείτε τους εξής: Evil Queen, Dr Facilier και Άδη (Wicked to the Core), Cruella de Vil, Mother Gothel και Pete (Perfectly Wretched), Scar, Yzma και Ratigan (Evil Comes Prepared), Lady Tremaine, Horned King και Gaston (Despicable Plots) και στην πιο πρόσφατη κυκλοφορία, Bigger and Badder, τους Syndrome, Lotso και Madam Mim. Σύνολο 21 κακοί!

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τους συνδυασμούς που μπορούν να προκύψουν, τόσο σε παιχνίδι πολλών ατόμων όσο και σε διπλό, καθώς το game λειτουργεί άψογα και με 2 παίκτες! Το παιχνίδι, μάλιστα, διευκολύνει τους παίκτες που θέλουν να δοκιμάσουν έναν καινούριο χαρακτήρα, καθώς διαθέτει μικρά βιβλιαράκια με τα σημεία «κλειδιά» και τη στρατηγική κάθε κακού, καθώς και επεξήγηση των σημαντικότερων καρτών.




>> Το Top 5 μας! <<

Για το τέλος, διαλέξαμε το δικό μας τοπ 5 κακών, απ’ όλη τη σειρά, με βάση το game play τους και τη συχνότητα νικών τους (χωρίς φυσικά να είμαστε απόλυτοι και χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις προσωπικές μας συμπάθειες και αντιπάθειες από τις ταινίες).

5. Maleficent – Η μοχθηρή μάγισσα από την Ωραία Κοιμωμένη διαθέτει ένα μοναδικό μηχανισμό με τον οποίο τοποθετεί κατάρες σε όλες τις περιοχές, με τον κάθε παίκτη να πρέπει να συντονίσει τις κινήσεις του, ώστε να μείνει άφθαρτος από τους άλλους. Και όπου δεν φτάνει η ίδια, φτάνει φυσικά, το πιστό της κοράκι….

4. Gaston – Μεταξύ μας, κανείς δεν τον χωνεύει, ωστόσο το game play του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δυνατούς συμμάχους και πολύ ξεκάθαρο στόχο: να αφαιρέσει τα obstacle tokens με τα οποία ξεκινάει. Ο τρόπος που επιδρά με το fate deck είναι από τα δυνατά του σημεία!

3. Pete – Ο ασπρόμαυρος κακός και αντίπαλος του Μίκυ, στο Ατμόπολοιο Γουίλι, είναι από τους πιο ιδιαίτερους κακούς καθώς δεν έχει ένα στόχο, αλλά τέσσερις. Τέσσερις στόχους που μοιράζονται τυχαία στην αρχή κάθε παρτίδας, μέσα από έξι διαφορετικούς. Πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας, με πολλαπλές προσεγγίσεις στο παιχνίδι του!

2. Scar – Όπως ήδη αναφέραμε, ο Scar βασίζεται στους συμμάχους του προκειμένου να εξαφανίσει τους αντιπάλους του και να γίνει ο βασιλιάς της ζούγκλας. Για να το πετύχει αυτό, αξιοποιεί περισσότερο από κάθε άλλο χαρακτήρα την ενέργεια του «Vanquish», δηλαδή το… ωμό ξύλο, κάτι που μας αρέσει ιδιαίτερα, γι’ αυτό και είναι τόσο ψηλά στη λίστα μας!

1. Captain Hook – Ο αγαπημένος όλων πειρατής, από τον Peter Pan! Ο Captain Hook διαθέτει στρωτό και μεθοδικό game play προκειμένου να πετύχει το στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να φέρει τον Pan στο πλοίο του και να τον εξουδετερώσει. Ίσως ο χαρακτήρας με το πιο ξεκάθαρο design, χωρίς όμως να καταντάει μονότονο. Κάθε κίνησή του, κλιμακώνει την προηγούμενη, αφήνοντας μια αίσθηση πληρότητας και καλοκουρδισμένης μηχανής, όταν το πλάνο ολοκληρώνεται!